Når du snorkler i Danmark er der – ud over kutlinger – én type fisk som du med stor sandsynlighed vil se. Og det er tangnålen (nålefisk). Nålefisk er aflange fisk, som svømmer langsomt, og som du dermed let kan studere nærmere. De er ofte 8-20 cm, – men det vil nok være de velvoksne, 40-50 cm lange, snippe eller stor tangnål, som du lettest opdager. Nålefisk findes stort set i alle vores farvande. Både i ålegræs og tangbælter. Men de er ikke så almindelige ved Bornholm. – Jeg har aldrig set dem der …
De danske søheste
Tangnål, snippe og næbsnog hører til nålefiskene, og er beslægtede med søhesten. Og de ligner også udstrakte søheste. Som du måske ved, er det søheste-hannerne som ruger æggene. Det samme gælder for tangnål, snippe og næbsnog. De har en rugesæk ned langs bugen, hvor de holder æggene beskyttede indtil de klækker, og ynglen svømmer ud.
Kamuflage-mester – du skal snorkle koncentreret og fokuseret
Hvis du har været ude og snorkle et sted med sten og tang – eller ålegræs – og IKKE set tangnål, så er det sandsynligvis fordi du har overset dem! De er meget almindelige i danske farvande. Deres aflange form, som ikke rigtig minder om andre fisk, gør, at de ikke lige er i vores søgebillede. Derfor skal du muligvis koncentrere dig, og lede aktivt for at få øje på dem. Hvis du først ser en, er der stor sandsynlighed for at du ser flere i nærheden.
Ud over formen, som kan minde meget om strengetang eller et ålegræsblad, har flere af arterne også brun/grønne farver. De bevæger sig ofte meget langsomt, og er der lidt bølgebevægelse i vandet, vugger nålefisken blot frem og tilbage, sammen med planterne. De falder derfor rigtig godt i med omgivelserne.
Du ser dem altså ikke hvis du bare knokler derudaf. Svøm langsomt, kig nede mellem ålegræsbladene eller tangen. De er ofte helt nede ved bunden eller 10-20 cm oppe mellem bladene. Glem for et øjeblik at kigge efter fladfisk, ål, ørred eller andet, men fokusér dit blik efter de små tynde fisk.
Herunder er et par kort videoklip af tangnål i Kattegat. Først en stor tangnål – dernæst en almindelig tangnål, og til sidst en lille tangnål i sandet:
Hvor skal du snorkle henne for at se tangnål?
Som nævnt er de mange steder, men jeg finder dem lettest i tangbevoksninger langs molesten, i strengetangsbevoksninger eller ålegræs i fjorde og bugte. I løbet af sommeren kan du også finde små, tynde 3-5 cm lange tangnål på 20-40 cm dybt vand – altså HELT inde langs strandkanten. Et godt sted at kigge, hvis du snorkler med børn. Og så er de lette at fange med fingrene.
Der er flere forskellige arter (se herunder). Og Stor tangnål kan du også finde ude på sandbunden, gerne omkring enkeltstående sten.
Men husk, du skal indstille dit søgebillede og svømme langsomt.
Flere arter af nålefisk i Danmark – få et overblik
Der er tre forskellige tangnål og to næbsnog/snippe arter som du sandsynligvis vil opleve. Det er let at kende tangnål fra næbsnog/snippe: tangnål har en lille halefinne for enden af sin lange krop. På den måde minder tangnål om andre fisk. Næbsnog og snippe har derimod ingen halefinne. Men kroppen ender i en spids, som den kan sno rundt om noget bevoksning. Farver og mønstre er forskellige på de to arter, men skal du være helt sikker, så skal man se, hvor gattet sidder i forhold til rygfinnen. Hos snippen sidder gattet under bagerste del af rygfinnen.
Der er tre tangnål arter – Lille tangnål (Syngnathus rostellatus), Almindelig tangnål (Syngnathus typhle) og Stor tangnål (Syngnathus acus)
Du kan kende almindelig tangnål fra de andre to, på højden af snuden. Den er højest på Almindelig tangnål.
Lille og Stor tangnål, kan være svære at skelne fra hinanden, når de er mindre end 15-17 cm lange. Men ser du en som er større, så er det helt sikkert Stor tangnål.
Det kan være lidt svært at have overblikket over nålefiskene i Danmark. Jeg har derfor forsøgt at lave en overskuelig oversigt, så du let kan bestemme om du har set tangnål, snippe eller næbsnog på din snorkletur.
Du KAN være heldig og se en næbsnog-art, som ikke er med i oversigten, ligesom man regner med, at søheste ind imellem optræder i danske farvande – eller ligefrem holder til nogle enkelte steder – Du kan jo forsøge om du kan finde dem.
– Det ville være et scoop!
Skrive dig op til flere info-mails og få oversigten over nålefisk i danske farvande som pdf-fil.
Klar til en lille udfordring? – Så prøv at find tangnålen i dette videoklip (løsningen kommer i videoen umiddelbart efter i …) 🙂
Find tangnålen i videoen herunder:
Go’ fornøjelse!