Jeg har snorklet langs kysterne ved Bornholm mange gange. Men der kan være dage, hvor blæsten fra nord ikke giver gode muligheder for snorkling på klippekysterne. Hvad gør man så?
Vi tog en cykeltur op langs kysten fra Rønne og besluttede at køre forbi alle søerne i Nordskoven – Safirsøen, Smaragdsøen, Pyritsøen og Rubinsøen. Det var derfor en tilfældighed, at vi opdagede at Rubinsøen er utrolig klarvandet. Og da vi altid har maske og snorkel ved hånden, var det oplagt at hoppe i og se hvordan den tog sig ud under vand. Vi blev ikke skuffede.
Jeg var sammen med vores 12-årige søn hoppet i vandet. Vi var forberedte på at vandet kunne være rigtig koldt under overfladelaget. Men heldigvis havde den solrige sommer varmet vandet grundigt op, så det vel var 23-24 grader på de øverste 1-1,5 meter. Der var rigtig god sigt – vel 3-4 meter – og utrolig mange fisk. Vi så mest skaller, men også aborre og en enkelt stor fisk – muligvis en karpe.
Det var virkelig flot. Langs søen er stejle skrænter med træer, som læner sig ind over søen, og under vand fortsætter skrænterne næsten lodret ned efter de fleste steder. Rubinsøen er opstået da man gravede efter brunkul under 2. verdenskrig. Der er derfor dybt, og lokale lystfiskere tager dertil for at fange de store gedder som også huserer her. Langs den sydøstlige del af søen er en afsats på 2-3 meters dybde, inden skrænten fortsætter ned i dybet. Her er flotte grønne siv bevoksninger på den laveste del og fra bunden på afsatsen rækker åkander stænglerne helt op til overfladen, hvor bladene og blomsterne folder sig ud. Der er mørkt inde under åkanderne, og tydeligvis masser af fisk der holdt til i skyggen.
Vi lå uden at røre os ved åkanderne, og fiskene trak ud fra skyggerne og svømmede nysgerrigt omkring os på 30-50 cm afstand. Der var stille ved søen, og det var behageligt at snorkle rundt. Bagefter fortsatte vi til den vestlige bred. Vandet var mere dunkelt, da solens stråler ikke nåede ned til vandet. Her røg hjertet op i halsen, da der tonende mærkelige krogede arme frem midt i vandsøjlen. Det viste sig at være grenene fra et væltet træ, overvokset af nogle alger.
I den nordvestlige ende af Rubinsøen, er et område, hvor skrænten ikke er så stejl ned til søen, og hvor der er et relativt fladt stykke bred at gå ud fra, og hvor der er behageligt at gå i vandet. Der er sand på bunden ud til 1-1,5 meters dybde, så man ikke behøver at sætte fødderne i det lag alge/dynd, som ellers er drysset ud over bunden. Der er nogle store muslingeskaller spredt rundt på bunden, men ingen steder lagde vi mærke til levende muslinger. Gad vide om de stadig er der?
Vi tilbragte en god time i vandet, og nød det helt blikstille vand på en ellers blæsende dag. Og da vi sjældent hopper i søer, var det også en fin afveksling at opleve fisk og planter i en sø. Fiskelivet, det klare vand og de stejle skrænter både over og under vand gør Rubinsøen til et besøg værd, – hvis de tilfældigvis befinder dig på de kanter…
Det er muligt at snorkle i søer og vandløb overalt i Danmark. Men det kræver at vandet er rimelig klart. Og det er langt fra alle søer som lever op til det enkle krav …
Se også en tur i Furesøen, med lidt gode råd til snorkling i søer